Pu Erh – niezwykła herbata o bursztynowej barwie

Dariusz Kułaga Herbaty

Określana w Europie jako czerwona, natomiast w Chinach uznawana za czarną. Herbata Pu Erh ceniona jest nie tylko ze względu na unikalny smak czy wyrazisty aromat, ale także liczne właściwości zdrowotne. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej na jej temat i przekonać się, dlaczego powinna znaleźć się również w Twojej kuchni.

Określana w Europie jako czerwona, natomiast w Chinach uznawana za czarną. Herbata Pu Erh ceniona jest nie tylko ze względu na unikalny smak czy wyrazisty aromat, ale także liczne właściwości zdrowotne. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej na jej temat i przekonać się, dlaczego powinna znaleźć się również w Twojej kuchni.

Pochodzenie i historia herbaty Pu Erh

Znana na całym świecie herbata Pu Erh pochodzi z prowincji Yunnan zlokalizowanej na południu Chin. Jej nazwa nawiązuje do miasta Pu’er, z którego niegdyś była transportowana na dwór cesarza. Produkcja tej herbaty od 1700 lat przebiega podobnie i z uwagi na duży stopień skomplikowania wymaga dokładności. Charakterystyczny jest dla niej proces dojrzewania mikrobiologicznego oraz utleniania, ponieważ to dzięki niemu wywar zyskuje wyrazisty ziołowy, lekko korzenny smak z nutami słodyczy, jak również ziemisty aromat, który z czasem staje się głęboki.

Dwa rodzaje herbaty Pu Erh

Warto wiedzieć, że obecnie wyróżnia się dwa typy herbaty Pu Erh. Pierwsza nazywa się Sheng (co oznacza surowy) i jest uznawana za tradycyjny wariant. To nic innego jak zielona herbata, której liście są skręcane, a następnie suszone na słońcu, po czym w wyniku leżakowania stają się ciemniejsze. Świeża jest mocna, ma delikatny kwiatowo-owocowy zapach, a podczas spożywania wywaru z niej wyraźnie odczuwalna gorycz zamienia się w słodycz. Susz z czasem przechodzi w odcień bursztynowy, a po kilkunastu latach barwą przypomina herbatę czarną.

Shu (dojrzały, fermentowany) to drugi wariant herbaty Pu Erh cieszący się popularnością w Polsce. Produkuje się go poprzez poddanie liści krzewu herbacianego przyspieszonemu dojrzewaniu, które określane jest też jako kompostowanie. Susz pod wpływem wilgoci, podwyższonej temperatury, a także kontaktu z grzybami i drożdżami szlachetnieje w trakcie dwustopniowego procesu. Zwykle trwa on od 45 do 60 dni, a niekiedy nawet krócej.

Właściwości czerwonej herbaty Pu Erh

Poza wyjątkowym smakiem oraz aromatem Pu Erh jest też ceniona ze względu na działanie prozdrowotne. Od lat bowiem uważana jest za herbatę wspomagającą trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Z tego powodu często spotkać ją można pod nazwą “zabójca tłuszczu”. Z uwagi na zawartość statyny w składzie napar obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, więc wspiera układ krążenia. Z kolei bogactwo naturalnych związków przeciwutleniających w nim zawarte pomaga w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza tym wywar łagodzi też skutki spożycia alkoholu, pozytywnie wpływa na pracę jelit i dodatkowo przynosi ulgę w przypadku dolegliwości żołądkowych.

Chcesz zaopatrzyć się w herbatę Pu Erh doskonałej jakości, która dojrzewała przez prawie rok? Zrobisz to w naszym sklepie internetowym, gdzie znajdziesz wyroby liściaste, w tym mieszanki smakowe dostępne na wagę!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password