Owocowe herbaty zimowe – jak je parzyć, aby miały głęboki smak?

Dariusz Kułaga Herbaty

Długie, zimowe wieczory to najlepsza okazja do rozkoszowania się pyszną, ciepłą, aromatyczną herbatą. Każdy miłośnik tego popularnego naparu wie, że podstawową zasadą parzenia herbaty jest odpowiednia temperatura i czas, dlatego najpierw zawsze warto sprawdzić zalecenia producenta, które zwykle znajdują się na opakowaniu.

Długie, zimowe wieczory to najlepsza okazja do rozkoszowania się pyszną, ciepłą, aromatyczną herbatą. Każdy miłośnik tego popularnego naparu wie, że podstawową zasadą parzenia herbaty jest odpowiednia temperatura i czas, dlatego najpierw zawsze warto sprawdzić zalecenia producenta, które zwykle znajdują się na opakowaniu.

Zimowe, owocowe, z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru, kurkumy – istnieje wiele rodzajów herbat, które bez wątpienia świetnie rozgrzewają organizm nawet w duże mrozy. Jak je parzyć, żeby podkreślić ich głęboki smak, a jednocześnie nie pozbawić ich prozdrowotnych właściwości?

Najlepsze dodatki do zimowej herbaty

Jeśli chcesz spróbować pysznej, zimowej herbaty, która nie tylko będzie pięknie pachnieć, ale też świetnie smakować, koniecznie zwróć uwagę na to, co do niej dodajesz. Najpopularniejszym dodatkiem jest oczywiście cytryna, plaster pomarańczy, laski cynamonu, goździki, anyż oraz sok malinowy. Niektórzy chętnie dodają do takich herbat również wiśnie, suszone jabłka albo imbir, a zamiast cukru słodzą taki napój miodem wzmacniającym naszą odporność.

Aby jednak taka herbata smakowała wyśmienicie, dobrze jest ją zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, aby miód nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, po czym zaparzać około 5 do 7 minut. Liściom czarnej herbaty typu Earl Grey wystarczy maksymalnie 5 minut, ponieważ po tym czasie napar może stać się zbyt gorzki.

Jaka ilość herbaty liściastej będzie odpowiednia?

W zależności od rodzaju liści herbatę powinno się parzyć w taki sposób, aby napar nie nabrał zbyt dużej goryczy. Tak może się stać, jeśli nie wyjmiemy liści na czas albo pozostawimy je w dzbanku, filiżance, kubku czy szklance. Warto wspomnieć, że liściaste herbaty zielone mają tendencję do cierpkości, dlatego tym bardziej należy pilnować czasu parzenia.

Jeśli chodzi o ilość herbaty – tutaj kwestia jest indywidualna. Niektórzy preferują mocniejsze napary, inni nieco lżejsze. W zależności od tego, do jakiej drużyny należysz, postaw na taką ilość, jaka będzie Ci najbardziej odpowiadać. Zwykle jest to łyżeczka na filiżankę, ale możesz to modyfikować wedle własnych preferencji.

Gotowe mieszanki zimowych herbat

Herbaty zimowe mają to do siebie, że można je komponować na wiele różnych sposobów. Samodzielnie przygotowane napary z suszonych liści lub torebek z dodatkiem owoców, soków, miodu czy cynamonu będą miały aromat takich składników, jakich użyjesz do jej zaparzenia.

W naszym internetowym sklepie znajdziesz gotowe mieszanki, które idealnie rozgrzewają ciało, pięknie pachną, a co najważniejsze – są bardzo smaczne. Szczególnie polecamy zimową herbatę z pomarańczą oraz List do Mikołaja, które poza typowo świątecznym aromatem wyglądają równie dobrze, jak smakują, ponieważ zawierają dekoracje z cukrowych gwiazdek. Jeśli nie wiesz, na jaką się zdecydować, zamów je w zestawie. Zatop się w niesamowitym zapachu i znakomitym smaku owocowej herbaty zimowej!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password