Jakie są rodzaje herbat i ich charakterystyczne cechy?
Początki herbaty jako napoju przypadają mniej więcej na 2700 rok p.n.e. – jak głosi legenda, pewnego dnia chiński cesarz Shennong podczas wypoczynku w ogrodzie przypadkiem strącił kilka liści z jednego z krzewów (był to prawdopodobnie Camellia sinensis) do kubka z ciepłą, przygotowaną do picia wodą. Władca znany był między innymi z zamiłowania do ziołowych naparów, więc zdecydował się spróbować również nowego napoju, którego smak szybko go zachwycił. Współcześnie możemy wyróżnić wiele rodzajów i odmian liściastych herbat. Po czym można je rozpoznać – jakie są ich cechy oraz właściwości?
Herbaty tradycyjne – napary z suszonych liści
Tradycyjne herbaty wywodzące się z Chin można podzielić na:
- zielone – o lekko trawiastym posmaku, których nie powinno zalewać się wrzątkiem, lecz wodą o nieco niższej temperaturze, aby uzyskać odpowiedni aromat, mogą mieć działanie lekko pobudzające oraz poprawiające krążenie,
- białe – bardziej wyraziste w smaku od herbat zielonych, lecz mające mniej substancji pobudzających, zawierają natomiast więcej przeciwutleniaczy spowalniających starzenie komórek,
- czerwone (Pu-erh) – znane z intensywnego, ziemistego posmaku, powstającego dzięki długiej fermentacji liści, zawierają statyny, czyli związki chemiczne wykorzystywane do regulacji poziomu cholesterolu.
Każdy z tych rodzajów herbaty może mieć wiele odmian, które będą lekko różniły się między sobą wyglądem, zapachem i smakiem.
Czarna herbata oraz jej odmiany
Czarna herbata powstała w XVIII wieku, kiedy to zaczęto sprzedawać sfermentowane liście zielonej odmiany tego napoju, które zostały zalane słoną wodą podczas transportu z Chin do Anglii. Obecnie wśród najpopularniejszych typów można wyróżnić:
- Ceylon Black Tea – z suszu pochodzącego z wyspy Cejlon, charakteryzująca się wyrazistym smakiem,
- Earl Grey – cejlońska herbata nasączona olejkiem z bergamotki, czemu zawdzięcza oryginalny aromat,
- Darjeeling – uprawiana w indyjskiej prowincji Darjeeling, mająca delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor niż pozostałe typy, uznawana za najbardziej ekskluzywną z odmian.
Czarne herbaty mają wysoką zawartość kofeiny oraz tanin – mogą mieć działanie pobudzające, co sprawia, że doskonale pasują do śniadania.
Inne rodzaje herbat
Warto wymienić jeszcze dwa rodzaje herbat. Oolong jest mieszanką złożoną z dojrzałych, pozwijanych liści. Napar z niej ma charakterystyczny, niebieski kolor i aromat kojarzony z czarnymi lub zielonymi rodzajami. Natomiast Rooibos to wywodząca się z południowej Afryki herbata, którą nie sposób porównać do innych, gdyż wysuszone liście czerwonokrzewu, z jakich się składa, nadają jej bardzo oryginalny smak.
Wszystkie osoby, które szukają wysokiej jakości naturalnych herbat liściastych, zachęcamy do sprawdzenia oferty naszego sklepu!