Jakie są rodzaje herbat i ich charakterystyczne cechy?

Dariusz Kułaga Herbaty

Początki herbaty jako napoju przypadają mniej więcej na 2700 rok p.n.e. – jak głosi legenda, pewnego dnia chiński cesarz Shennong podczas wypoczynku w ogrodzie przypadkiem strącił kilka liści z jednego z krzewów (był to prawdopodobnie Camellia sinensis) do kubka z ciepłą, przygotowaną do picia wodą. Władca znany był między innymi z zamiłowania do ziołowych naparów, więc zdecydował się spróbować również nowego napoju, którego smak szybko go zachwycił. Współcześnie możemy wyróżnić wiele rodzajów i odmian liściastych herbat. Po czym można je rozpoznać – jakie są ich cechy oraz właściwości?

Herbaty tradycyjne – napary z suszonych liści

Tradycyjne herbaty wywodzące się z Chin można podzielić na:

  • zielone – o lekko trawiastym posmaku, których nie powinno zalewać się wrzątkiem, lecz wodą o nieco niższej temperaturze, aby uzyskać odpowiedni aromat, mogą mieć działanie lekko pobudzające oraz poprawiające krążenie,
  • białe – bardziej wyraziste w smaku od herbat zielonych, lecz mające mniej substancji pobudzających, zawierają natomiast więcej przeciwutleniaczy spowalniających starzenie komórek,
  • czerwone (Pu-erh) – znane z intensywnego, ziemistego posmaku, powstającego dzięki długiej fermentacji liści, zawierają statyny, czyli związki chemiczne wykorzystywane do regulacji poziomu cholesterolu.

Każdy z tych rodzajów herbaty może mieć wiele odmian, które będą lekko różniły się między sobą wyglądem, zapachem i smakiem.

Czarna herbata oraz jej odmiany

Czarna herbata powstała w XVIII wieku, kiedy to zaczęto sprzedawać sfermentowane liście zielonej odmiany tego napoju, które zostały zalane słoną wodą podczas transportu z Chin do Anglii. Obecnie wśród najpopularniejszych typów można wyróżnić:

  • Ceylon Black Tea – z suszu pochodzącego z wyspy Cejlon, charakteryzująca się wyrazistym smakiem,
  • Earl Grey – cejlońska herbata nasączona olejkiem z bergamotki, czemu zawdzięcza oryginalny aromat,
  • Darjeeling – uprawiana w indyjskiej prowincji Darjeeling, mająca delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor niż pozostałe typy, uznawana za najbardziej ekskluzywną z odmian.

Czarne herbaty mają wysoką zawartość kofeiny oraz tanin – mogą mieć działanie pobudzające, co sprawia, że doskonale pasują do śniadania.

Inne rodzaje herbat

Warto wymienić jeszcze dwa rodzaje herbat. Oolong jest mieszanką złożoną z dojrzałych, pozwijanych liści. Napar z niej ma charakterystyczny, niebieski kolor i aromat kojarzony z czarnymi lub zielonymi rodzajami. Natomiast Rooibos to wywodząca się z południowej Afryki herbata, którą nie sposób porównać do innych, gdyż wysuszone liście czerwonokrzewu, z jakich się składa, nadają jej bardzo oryginalny smak.

Wszystkie osoby, które szukają wysokiej jakości naturalnych herbat liściastych, zachęcamy do sprawdzenia oferty naszego sklepu!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password