Jak herbata wpływa na nasze zdrowie - Przekonaj się!
Któż z nas nie lubi spędzać wieczorów przy kubku pysznego, gorącego napoju, który zachwyca smakiem i aromatem? Korzyści z picia herbaty można wymienić co najmniej kilka - i nie koncentrują się one jedynie na przyjemnościach, ale też aspektach zdrowotnych!
Któż z nas nie lubi spędzać wieczorów przy kubku pysznego, gorącego napoju, który zachwyca smakiem i aromatem? Korzyści z picia herbaty można wymienić co najmniej kilka - i nie koncentrują się one jedynie na przyjemnościach, ale też aspektach zdrowotnych!
Jak herbata wpływa na nasze zdrowie?
Powszechnie uznaje się, że poszczególne mieszanki mogą wspierać proces odchudzania, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wspomagać przemianę materii czy odporność.
Jednym z najpopularniejszych gatunków herbaty jest zielona, na której temat rozpisują się liczni badacze. Efektem prac naukowych nad wpływem tego typu napoju na organizm są bardzo konstruktywne wnioski:
- Zmniejsza ona ryzyko udaru w przypadku, gdy spożywamy minimum 500 ml naparu dziennie.
- Regularne picie naparu w zdrowy sposób wspomaga proces odchudzania.
- Ma pośredni wpływ na występujące w organizmie procesy starzeniowe - uznaje się, że spowalnia ona obumieranie komórek, reguluje trawienie oraz może wspierać pracę wątroby i syntezę tłuszczy.
- Pijąc ten napar, masz szansę na poprawę swojej odporności - badania przeprowadzone w Uniwersytecie Stanowym Oregonu wykazały, iż obecne w składzie zielonej i białej herbaty polifenole mają działanie przeciwzapalne.
Zdrowo jest regularnie pić herbatę!
Choć wiele badań prowadzonych w obrębie zdrowotnej użyteczności dotyczy gatunku ryokucha (zielona), nie jest to jedyny rodzaj liści, z których napar warto spożywać regularnie.
Przykładowo - czarna herbata stanowi doskonały napój po obfitym posiłku, gdyż może ona wspomagać proces trawienia. Jest też źródłem kofeiny - porcja jest w stanie dostarczyć organizmowi od 15 do 65 mg, dzięki czemu może mieć działanie pobudzające.
Nie ma żadnych wątpliwości, że spożywanie naparów w ilości kilku porcji dziennie w długim okresie może być zdrowe i przyczynia się do poprawy samopoczucia. Dzieje się to za sprawą naturalnie występujących substancji, które mogą wspomagać wyciszenie, lepszą koncentrację, sprawniejsze trawienie oraz przekładać się na wzrost odporności.