Truskawka Liofilizowana krojona w płatki
Duże płatki truskawek liofilizowane w Polsce, niemodyfikowane genetycznie w postaci cząstek tzw. grysu
Truskawka liofilizowana
W naszym sklepie zamówisz truskawkę liofilizowaną w opakowaniach różnej wielkości — 25, 50, 100, 200, 500 albo 1000 g. To duże kawałki owoców gotowych do spożycia, które możesz potraktować jako samodzielną przekąskę lub zastosować w kuchni na wiele sposobów. Sprawdź szczegóły i zamów liofilizowane truskawki z dostawą do domu!
Truskawka liofilizowana, czyli jaka? Czym jest liofilizacja?
Proces produkcji truskawki liofilizowanej przebiega w kilku etapach:
- zbiór i selekcja świeżych, dojrzałych truskawek,
- mycie i krojenie w plastry,
- szybkie zamrażanie w temperaturze od -40 do -50°C — tak skrajnie niska temperatura zamrażania pozwala zachować strukturę komórkową owoców, a to ma kluczowe znaczenie dla dalszych etapów,
- proces liofilizacji — polega to na usunięciu wody z truskawek w warunkach próżniowych. Owoce są umieszczane w specjalnym urządzeniu zwanym liofilizatorem. W niskiej temperaturze woda zawarta w truskawkach przechodzi ze stałego stanu skupienia do postaci gazowej, omijając postać ciekłą. Woda z owoców poddana zostaje sublimacji, a produktem procesu jest owoc o niezwykłych właściwościach;
- usunięcie pary wodnej — zawartość wody po liofilizacji wynosi zazwyczaj około 1-3%.
Dlaczego warto sięgać po truskawkę liofilizowaną, a nie suszoną na ciepło?
Ponieważ w procesie liofilizacji kluczowe znaczenie mają odpowiednio niskie temperatury oraz warunki próżni, wysuszona tą metodą truskawka ma wiele zalet. To między innymi:
- zachowanie wartości odżywczych, a przede wszystkim witamin i antyoksydantów, które zwykle ulegają wytrąceniu podczas suszenia na ciepło,
- naturalny smak i aromat bardzo zbliżony do świeżej, surowej truskawki,
- zachowany kształt i struktura owoców — do tego są one lekkie, chrupkie oraz ładnie się prezentują,
- długi okres przydatności do spożycia,
- brak konserwantów, barwników, dodatkowego cukru oraz innych zbędnych składników.
Jak używać truskawki liofilizowanej w kuchni?
Liofilizowane truskawki z naszego sklepu są gotowe do spożycia — możesz jeść je nawet prosto z opakowania, niczym orzeszki czy chrupki. To zdrowa, smaczna przekąska dostarczająca organizmowi cennych witamin. Idealnie nadaje się także dla dzieci. Sprawdzi się również jako wszechstronny składnik w Twojej kuchni, np. jako:
- dodatek do owocowych smoothie i koktajli,
- owocowy wkład do jogurtu naturalnego, owsianki, kaszki, serka itp.,
- składnik domowych lodów lub sorbetów,
- po sproszkowaniu może posłużyć jako naturalna, owocowa posypka do ciast, gofrów, pączków itd.
Serdecznie zapraszamy do spróbowania naszej truskawki liofilizowanej oraz wielu innych produktów.
Specyficzne kody
- ean13
- 5903714330216