Truskawka Liofilizowana krojona w płatki

10,90 zł
Brutto wysyłka w ciągu 24h

Duże płatki truskawek liofilizowane w Polsce, niemodyfikowane genetycznie w postaci cząstek tzw. grysu

Waga
Ilość

Kategoria:

Truskawka liofilizowana

W naszym sklepie zamówisz truskawkę liofilizowaną w opakowaniach różnej wielkości — 25, 50, 100, 200, 500 albo 1000 g. To duże kawałki owoców gotowych do spożycia, które możesz potraktować jako samodzielną przekąskę lub zastosować w kuchni na wiele sposobów. Sprawdź szczegóły i zamów liofilizowane truskawki z dostawą do domu!

Truskawka liofilizowana, czyli jaka? Czym jest liofilizacja?

Proces produkcji truskawki liofilizowanej przebiega w kilku etapach:

  • zbiór i selekcja świeżych, dojrzałych truskawek,
  • mycie i krojenie w plastry,
  • szybkie zamrażanie w temperaturze od -40 do -50°C — tak skrajnie niska temperatura zamrażania pozwala zachować strukturę komórkową owoców, a to ma kluczowe znaczenie dla dalszych etapów,
  • proces liofilizacji — polega to na usunięciu wody z truskawek w warunkach próżniowych. Owoce są umieszczane w specjalnym urządzeniu zwanym liofilizatorem. W niskiej temperaturze woda zawarta w truskawkach przechodzi ze stałego stanu skupienia do postaci gazowej, omijając postać ciekłą. Woda z owoców poddana zostaje sublimacji, a produktem procesu jest owoc o niezwykłych właściwościach;
  • usunięcie pary wodnej — zawartość wody po liofilizacji wynosi zazwyczaj około 1-3%.

Dlaczego warto sięgać po truskawkę liofilizowaną, a nie suszoną na ciepło?

Ponieważ w procesie liofilizacji kluczowe znaczenie mają odpowiednio niskie temperatury oraz warunki próżni, wysuszona tą metodą truskawka ma wiele zalet. To między innymi:

  • zachowanie wartości odżywczych, a przede wszystkim witamin i antyoksydantów, które zwykle ulegają wytrąceniu podczas suszenia na ciepło,
  • naturalny smak i aromat bardzo zbliżony do świeżej, surowej truskawki,
  • zachowany kształt i struktura owoców — do tego są one lekkie, chrupkie oraz ładnie się prezentują,
  • długi okres przydatności do spożycia,
  • brak konserwantów, barwników, dodatkowego cukru oraz innych zbędnych składników.

Jak używać truskawki liofilizowanej w kuchni?

Liofilizowane truskawki z naszego sklepu są gotowe do spożycia — możesz jeść je nawet prosto z opakowania, niczym orzeszki czy chrupki. To zdrowa, smaczna przekąska dostarczająca organizmowi cennych witamin. Idealnie nadaje się także dla dzieci. Sprawdzi się również jako wszechstronny składnik w Twojej kuchni, np. jako:

  • dodatek do owocowych smoothie i koktajli,
  • owocowy wkład do jogurtu naturalnego, owsianki, kaszki, serka itp.,
  • składnik domowych lodów lub sorbetów,
  • po sproszkowaniu może posłużyć jako naturalna, owocowa posypka do ciast, gofrów, pączków itd.

Serdecznie zapraszamy do spróbowania naszej truskawki liofilizowanej oraz wielu innych produktów.

Specyficzne kody

ean13
5903714330216

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password