Oolong Jaśminowy herbata naturalna

8,50 zł
Brutto wysyłka w ciągu 24h

Ta wyśmienita herbata z dodatkiem płatów i pączków jaśminu jest uprawiana w prowincji Fujian w płd. Chinach. Jest umiarkowanie utleniona a napar ma dodatkowo piękny jaśminowy aromat. Zawartość jaśminu ok. 2 %.

Waga
Ilość

Kategoria:

Ta bardzo ciekawa herbata jest trudna do jednoznacznego zakwalifikowania. Większość autorytetów zalicza ją do herbat czerwonych ale w tej kwestii panuje pewna dowolność dlatego raczej umieszczamy ją także w kategorii herbat zielonych. Jest to herbata półfermentowana wyselekcjonowana z najlepszych młodych liści herbacianych o dużej zawartości tanin i katechin oraz niewielkiej ilości kofeiny. Odpowiednio parzona polecana jest osobom cierpiącym na nadwagę, egzemę, cukrzycę i nadciśnienie. Ta wyśmienita herbata pozyskiwana jest w prowincji Fujian z okolic Anxi. Jej umiarkowanie utlenione, lekko zwinięte w kulki listki pięknie pachną dodanym do herbaty jaśminem.   

Właściwości zdrowotne:

Przeprowadzone głównie w Japonii badania dowodzą że regularne spożywanie naparu z herbat oolong obniża całkowity poziom cholesterolu oraz poziom trójglicerydów, za co odpowiadają zawarte w herbacie katechiny. Stwierdzono tam także, że wynikiem był również obniżony poziom cukru we krwi, który był znacząco niższy niż u osób przyjmujących leki ale powstrzymujących się od picia herbaty.

Wspólne, amerykańsko-japońskie badania dowiodły wpływu herbaty oolong na tempo przemiany materii, zwiększając wydatek energetyczny w testowanej grupie o ok. 3-4%, a szybkość spalania tłuszczu o 10-12%.

Duża zawartość przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki prowadzi do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory (szczególnie rak jajników u kobiet). Wg przeprowadzonych analiz statystycznych codzienne picie herbaty zielonej lub czerwonej (w tym oolong) znacząco, bo o ok. 50%, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Potwierdzony, choć nieudowodniony i niedostatecznie zbadany jest wpływ herbaty oolong na zmiany skórne, uczulenia, stan dziąseł i uzębienia.

Przepis parzenia:

   Parzenie Oolong_1.jpg

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password