Klasyczna herbata czerwona pu-erh z prowincji Yunnan z Chin. Liście tej herbaty po zerwaniu są rolowane i pozostawiane do utleniania (fermentacji) przez okres około roku. W wyniku tego specyficznego procesu otrzymujemy wyrazisty w smaku, czerwony napar, który bardzo korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu.
Właściwości zdrowotne:
Podstawowym walorem uzupełniającym ciekawy smak jest działanie pro zdrowotne. Nie bez kozery czerwona herbata nazywana jest pogromcą tłuszczu, jako że wspomagając pracę układu trawiennego przyspiesza metabolizm. Duża zawartość fluoru, wapnia, tein i innych substancji mineralnych oraz związków eterycznych i białka wpływa wyjątkowo korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Znane jest jej działanie poprawiające koncentrację, pamięć i wspomagające usuwanie toksyn. Jest podstawowym składnikiem diet odchudzających. Udowodniono także, że wspomaga pracę serca, wątroby i układu trawiennego, poprawia krążenie oraz obniża poziom cholesterolu i łagodzi skutki zatrucia alkoholem.